Web Analytics Made Easy - Statcounter

کیوسک بین الملل تابناک: فرار هالیودی شش زندانی فلسطینی از یک زندان اسرائیل، ورود ۱۹ جنگنده چین به حریم هوایی تایوان، پرواز هواپیمای جاسوسی آمریکا بر فراز شبه جزیره کره، دعوت طالبان از مرکل برای سفر به افغانستان و ادعای یک مقام آمریکایی درباره آمادگی بایدن برای عادی سازی روابط با سوریه، از مهم‌ترین خبر‌ها و رویداد‌های بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فرار هالیوودی شش زندانی فلسطینی از یک زندان اسرائیل

یک رسانه عرب زبان نوشت که برنامه‌ریزی شش اسیر فلسطینی در مقابل چشمان زندانبانان رژیم صهیونیستی و مقامات آنها برای فرار و حفر تونل؛ یک شکست بزرگ بی‌سابقه برای تل‌آویو به شمار می‌رود و به منزله یک ضربه محکم به اعتبار و چهره دولت جدید رژیم اشغالگر است.

 روزنامه القدس العربی در گزارشی درباره فرار شش اسیر فلسطینی از زندان جلبوع رژیم صهیونیستی نوشت: به نظر می‌رسد این عملیات بزرگ‌تر و عمیق‌تر از فرار شش زندانی فلسطینی است، زیرا نه تنها ضربه‌ای به زندانبانان و مدیریت زندان جلبوع به شمار می‌رود، بلکه ضربه‌ای به اعتبار و چهره دولت جدید نفتالی بنت، نخست‌وزیر این رژیم است؛ دولتی که در معرض انتقاد و اتهام ضعف و تردید در اقدام قرار دارد.

این رسانه ادامه داد: ساعاتی پس از عملیات فرار از الجلبوع، مشخص شد که نیروهای ویژه اسرائیل وارد جنین و منطقه آن شده‌اند و همه قابلیت‌های اطلاعاتی و لجستیکی به کار گرفته شده است و مقامات دولت اسرائیل از مقامات زندان انتقاد کردند؛ چراکه این زندانیان در اصل به عنوان افراد "خطرناک" و آماده فرار طبقه بندی شده‌اند.

القدس العربی در ادامه به نقل از یک مقام اداره زندان‌های رژیم صهیونیستی نوشت که زندانیان با کمک منابع خارجی از جمله استفاده از تلفن قاچاق شده به داخل زندان برای فرار برنامه‌ریزی کردند و تونلی را از طریق فاضلاب توالت باز کرده و از آنجا خروجی کانال را حفر کردند.

این منبع افزود: زندانیان با ماشین فرار کردند و کشاورزان متوجه حضور شش نفر در منطقه شده و به پلیس اسرائیل گزارش دادند و پس از این گزارش اداره زندان از ناپدید شدن آنها مطلع شد.

طبق این گزارش، بررسی‌های اولیه نشان داد که شش زندانی فراری در یک سلول بودند و طول تونلی که آنها حفر کردند به ده‌ها متر می‌رسد. ورودی تونل در چند متری بیرون دیوارهای زندان کشف شده و توسط علف‌های هرز پوشیده شده بود.

رسوایی امنیتی رژیم صهیونیستی زمانی پررنگ‌ می‌شود که مقامات زندان‌های رژیم صهیونیستی یک ساعت و ربع بعد از دریافت گزارش ساعت یک بامداد از سوی راننده‌ای درباره وجود افراد مشکوک در حال فرار در بین باغ‌های اطراف اقدام به شمارش اسیران کردند.

بررسی‌ها نشان داد، ساعت ۲۵: ۳ دقیقه ناپدید شدن سه اسیر اول در بال شماره ۲ و نیم ساعت بعد ناپدید شدن سه اسیر دیگر مشخص شد و راس ساعت چهار بامداد ناپدید شدن اسیران به موسسه امنیتی اطلاع داده شد.

یک منبع دیگر در اداره زندان‌های رژیم صهیونیستی در این باره گفت: دستگاه‌های امنیتی اسرائیل نگران دو مساله هستند؛ نخست اینکه ممکن است برخی از این اسیران فراری عملیاتی را علیه این رژیم انجام دهند و نگرانی دوم نیز احتمال فرار آنها از طریق اردن است.

وی همچنین اذعان کرد که این فرار یک شکست بزرگ بی‌سابقه برای رژیم صهیونیستی به شمار می‌رود.

این منبع ادامه داد: در مقابل چشمان فرماندهان زندان و اطلاعات شش اسیر توانستند که مدت طولانی را به همراه عناصر خارجی برای فرار از زندان و حفر تونل برنامه‌ریزی کنند.

منیر منصور، مدیر مجمع حمایت از اسیران فلسطینی در این باره تصریح کرد که تاریخ جنبش اسیران فلسطین شاهد عملیات و تلاش برای فرار از زندان‌های مستحکم اسرائیل بوده است، از جمله عملیات "فرار بزرگ" که اولین فرار اسرای عرب و فلسطینی بود که در سال ۱۹۵۸ از زندان "شطه" در نزدیکی زندان الجلبوع اتفاق افتاد و اسیران عرب و فلسطینی علیه زندانبانان اسرائیلی قیام کردند و تعدادی از سلاح‌های آنها را ربوده و دو نفر از آنها را کشتند و ده‌ها تن موفق به فرار شدند.

وی افزود: فرار بزرگ از شطه در سال ۱۹۵۸ پیچیده و قهرمانانه بود و بسیاری از اسرای عرب در آن نقش داشتند که عمدتا با اطلاعات مصر و سوریه همکاری می‌کردند.

منصور در ادامه به حضور ۴۵۰۰ اسیر فلسطینی در زندان‌های رژیم صهیونیستی اشاره و اعلام کرد.

فرار اسیران فلسطینی نفتالی بنت را بر برگزاری یک نشست امنیتی با وزیر امنیت داخلی کابینه خود واداشت.

نفتالی بنت فرار شش اسیر فلسطینی از زندان الجلبوع را "خطرناک" خواند و خواستار تحرک همه نهادهای امنیتی اسرائیل شد.

ورود 19 جنگنده چین به حریم هوایی تایوان

تایوان مدعی شده است که ۱۹ هواپیمای نظامی چین از جمله بمب‌افکن‌ها و جنگنده‌های این کشور وارد حریم هوایی تایوان شده است.

بنا بر گزارش خبرگزاری رویترز، تایوان اعلام کرده است که از ماه ژوئن تاکنون، این بیشترین تعداد جنگنده‌های چینی محسوب می‌شود که در یک روز وارد حریم هوایی تایوان شده‌ است.

مقام‌های امنیتی تایوان مدعی شده‌اند که ۱۹ هواپیمای نظامی چین از جمله بمب‌افکن‌های هسته‌ای روز گذشته (یکشنبه) وارد حریم هوایی جنوب غربی تایوان شده‌ است.

وزارت دفاع ملی تایوان اعلام کرد که ۱۹ هواپیمای چینی را در حال پرواز به سمت منطقه شناسایی دفاع هوایی (ADIZ) تایوان رهگیری کردند و هشدارهایی را برای خدمه هواپیما ارسال کردند.

مقام‌های دفاعی تایوان در بیانیه‌ای اعلام کردند که اقدام چین همچنین توسط رادار ردیابی شد و سیستم‌های دفاع موشکی مستقر شدند.

طبق این گزارش، هواپیماهای چین شامل چهار بمب‌افکن «اچ-۶»، ۱۰ جنگنده «جی ۱۶» و چهار جنگنده سوخوی «اس یو-۳۰» و یک هواپیمای ترابری «وای-۸» می‌شد.

چین هیچ اظهارنظری در خصوص درباره این پروازها نکرده است و رویترز گزارش کرده است که ورود ۱۹ هواپیمای چین به حریم هوایی تایوان بزرگترین تعداد هواپیمای چینی محسوب می‌شوند که از ماه ژوئن تاکنون وارد این محدوده شده‌اند. در ماه ژوئن گزارش‌ شده بود که دست‌کم ۲۸ هواپیمای نیروی هوایی چین وارد منطقه شناسایی دفاع هوایی تایوان شده است.

پکن، تایوان را بخشی از سرزمین چین می‌داند و تحرکات آمریکا و فروش سلاح به تایوان را نقض حاکمیت خود و مغایر با سیاست «چین واحد» ارزیابی می‌کند. با این حال آمریکا با اعزام ناو به تنگه تایوان و کمک نظامی به تایوان عملا در مسیر حمایت از این جزیره است و پکن بارها به این مسئله اعتراض کرده است. این در حالی است که کشورهای عضو سازمان ملل متحد از جمله آمریکا، تایوان را به عنوان کشور مستقل به رسمیت نمی‌شناسند.

پرواز هواپیمای جاسوسی آمریکا بر فراز شبه جزیره کره

همزمان با گمانه زنی ها مبنی بر اینکه کره شمالی در حال آماده شدن برای رژه نظامی به مناسبت سالگردهای بزرگ ملی است، یک هواپیمای جاسوسی آمریکا روز گذشته /یکشنبه/ بر فراز شبه جزیره کره به پرواز در امد.

 یونهاپ روز دوشنبه به نقل از تارنمای فلایت ۲۴ (Flightradar۲۴) که مسیر پرواز هواپیماها را ردیابی می کند، نوشت: هواپیمای گلوبال هاوک آمریکا بر فراز امتداد مرز کره جنوبی با کره شمالی به پرواز در آمده است.

گلوبال هاوک یک پهپاد بدون سرنشین با تکنولوژی بالا است که می تواند تا سه هزار کیلومتر پرواز کند و اجسام روی زمین را به قطر ۳۰ سانتیمتر تشخیص دهد.

پرواز جاسوسی آمریکا بعد از آن انجام شد که تعداد زیادی از سربازان کره شمالی در پیونگ یانگ تجمع کرده بودند، مساله ای که نشان می دهد کره شمالی در حال آماده شدن برای برگزاری رژه نظامی قبل از سالگرد تاسیس دولت خود و حزب حاکم به ترتیب در روزهای پنجشنبه هفته جاری و همچنین ۱۸ مهر است.

احتمال برگزاری رژه نظامی در کره شمالی در حالی است که اخیراً این کشور به رزمایش نظامی ترکیبی که ماه گذشته توسط کره جنوبی و ایالات متحده برگزار شد اعتراض کرده بود.

کره شمالی معمولاً از سالگردهای ملی برای برگزاری رژه های نظامی و نمایش سلاح های پیشرفته خود استفاده می کند.

اکتبر گذشته، کره شمالی به مناسبت هفتاد و پنجمین سالگرد تاسیس حزب حاکم رژه نظامی گسترده ای برگزار کرد و از موشک بالستیک قاره پیمای جدید (ICBM)، موشک بالستیک زیر دریایی (SLBM) و چندین تسلیحات نظامی پیشرفته دیگر رونمایی کرد.

آخرین رژه نظامی کره شمالی در ماه ژانویه درست پس از کنگره حزب برگزار شد. در جریان این رویداد، «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی متعهد شد که زرادخانه هسته ای کشور را تقویت کند.

دعوت طالبان از مرکل برای سفر به افغانستان

سخنگوی گروه طالبان روز دوشنبه از «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان دعوت کرد به افغانستان سفر کند.

به نوشته خبرگزاری «آناتولی»، «ذبیح‌الله مجاهد» سخنگوی طالبان به نشریه «بیلد» آلمان گفت: «ما محیطی بسیار امن و مستحکم در افغانستان را خواستار هستیم که مقبول تمام کشورهای جهان باشد و رهبران جهان به آن باور داشته باشند. آن‌ها باید بیایند و از کشور ما دیدن کنند و در این بین قطعاً جایگاه ویژه‌ای برای آنگلا مرکل وجود خواهد داشت».

این مقام افغان افزود: «ابتدا، ما خواستار روابط خوب با آلمان هستیم. امارت اسلامی (نام دولت طالبان) دولت مطلوب افغان‌ها خواهد بود و از دولت آلمان می‌خواهیم بهترین روابط دیپلماتیک ممکن را با دولت جدید داشته باشد».

مجاهد در ادامه گفت: «دوم، از دولت آلمان می‌خواهیم در زمینه مسائل بشردوستانه به ما کمک کند. علاوه بر این، ما در بخش بهداشت، آموزش و زیرساخت‌های افغانستان نیز به کمک آن‌ها نیاز داریم. باور داریم که دولت آلمان می‌تواند به ما کند».

ماه گذشته درپی تصرفات سریع طالبان در افغانستان، آلمان سفارت خود را به قطر منتقل کرد اما روابط خود را با طالبان خفظ کرده است.

چندی پیش «هایکو ماس» وزیر امور خارجه آلمان گفت، اگر شرایط سیاسی و امنیتی اجازه دهد، سفارت آلمان دوباره به کابل باز می‌گردد.

روز چهارشنبه در دیدار با همتای قطری خود گفت: «به رسمیت شناختن طالبان هنوز اولویت ما نیست اما معتقدیم که تعامل با طالبان به نتایج مثبتی منجر خواهد شد».

وی با ابراز امیدواری درباره پایبندی طالبان به حقوق بشر گفت: «ما آن‌ها را زیر نظر داریم و به کمک رسانی خود به شهروندان افغانستان ادامه خواهیم داد».

وزیر خارجه آلمان که کشورش یکی از کشورهایی است که افغانستان را به حال خود رها کرده افزود: «ما با علاقه تشکیل دولت جدید در افغانستان را بررسی می‌کنیم و برای آن چندین شرط تعیین کرده‌ایم».

مرکل نیز روز یکشنبه گفت: «این نشانه خوبی است که دوباره می‌توان از فرودگاه کابل برای پروازهای خارج کردن افراد استفاده کرد».

وی ادامه داد: «ما باید با طالبان درباره این صحبت کنیم که چگونه می‌توانیم کسانی که برای آلمان کار کردند را به صورت ایمن از کشور خارج کنیم».

ادعای یک مقام آمریکایی درباره آمادگی بایدن برای عادی سازی روابط با سوریه

فرستاده سابق آمریکا به سوریه پیش بینی کرد که توجه واشنگتن به پرونده سوریه افزایش یابد.

جیمز جفری، فرستاده سابق آمریکا به سوریه در مصاحبه با العربی الجدید درباره ارزیابی عقب نشینی آمریکا از افغانستان گفت: تا زمانی که جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا پرونده افغانستان را یک پرونده شکست خورده می‌داند و آن را اولویتی ملی برای آمریکا نمی‌داند در این مسئله برحق است. مشکل واشنگتن این است که جهان فکر می‌کند آنچه در افغانستان رخ داد به معنای کاهش حضور آمریکا در خاورمیانه یا هر مکان دیگری است. من به هیچ وجه این مسئله را قبول ندارم. بایدن به امنیت جمعی جهانی از جمله استقرار نظامی ایمان دارد. برای از بین بردن این نگرانی‌ها بایدن باید در حرف و عمل با چین، روسیه، ایران، کره شمالی و تروریست‌ها جدی باشد. در سایه این چالش‌ها نباید وقت را برای مسائل غیرمهم هدر بدهیم.

وی درباره توافق هسته‌ای با ایران گفت: همچنان فرصتی وجود دارد اما دولت جدید ایران توجه زیادی به این مسئله ندارد و طبعا بایدن امضای توافقی براساس شروط تهران را قبول نمی‌کند.

جفری گفت: احتمالا انتقال توجه آمریکا به آسیا باعث شده شرکایش در خاورمیانه احساس کنند بهتر است با هم همکاری بهتری داشته باشند. این مسئله خود را در توافق‌های ابراهیم (توافق‌های عادی سازی روابط میان اسرائیل و کشورهای عربی) و نزدیکی روابط میان ترکیه و قطر و عربستان و اسرائیل و مصر نشان می‌دهد. این مسئله خوبی است چراکه واشنگتن را به همکاری با شرکای متحد تشویق می‌کند.

وی درباره پرونده سوریه و تغییرات در معادله قدرت در این کشور از سوی روسیه گفت: تحولات به تضاد منافع بین روسیه و ایران اشاره دارند. مسکو خواهان معامله‌ای است که به نزاع و فروپاشی اقتصادی در سوریه پایان دهد اما در عین حال می‌داند که بهای آن آتش بس در ادلب و درعا و همکاری بیشتر برای اجرای قطعنامه 2254 شورای امنیت است. دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا پرونده سوریه را نادیده نگرفت و واشنگتن همچنان بخشی از ائتلاف بین‌المللی ضد داعش است و کمک‌های انسانی به سوری‌ها می‌دهد. من پیش بینی می‌کنم که توجه آمریکا به پرونده سوریه افزایش یابد چراکه سوریه یک پرونده استراتژیک برای تمام منطقه است.

جفری درباره کافی بودن تحریم‌های آمریکا برای مجبور کردن نظام سوریه به ارائه امتیازهای سیاسی واقعی گفت: نه این کافی نیست اما خوب است. فشار ترکیه و اسرائیل و به حاشیه راندن در اتحادیه عرب ممکن است به راهکاری برای نزاع منجر شود.

وی درباره ارتباط دولت کنونی با دمشق گفت: فکر نمی‌کنم تماس مستقیمی میان دولت کنونی و دمشق باشد اما معتقدم دولت بایدن آماده عادی سازی روابط با دمشق است در صورتی که به راهکار میانه‌ای درباره قطعنامه شورای امنیت و کاهش حضور ایران و تغییر سیاست‌های نظام سوریه و بازگشت آوارگان و الحاق مخالفان در ادلب و نیروهای سوریه دموکراتیک دست یابد.

جفری درباره لبنان مدعی شد: ایران و حزب‌الله مسئول آشوب کنونی و نبود نظام سیاسی هستند. آمریکا و کشورهای غربی نقشی غیر از نقش انسانی در لبنان ندارند. لبنان برای عراق، سوریه، یمن و دیگر کشورها درسی که بدانند اگر ایران مهار نشود چه اتفاقی خواهد افتاد.



 

منبع: تابناک

کلیدواژه: محرم اربعین 1400 وزرای دولت سیزدهم انسیه خزعلی پنجشیر فهیم دشتی افغانستان آمریکا چین روسیه اروپا ایران خاورمیانه محرم اربعین 1400 وزرای دولت سیزدهم انسیه خزعلی پنجشیر فهیم دشتی زندان های رژیم صهیونیستی چین به حریم هوایی تایوان هواپیمای جاسوسی آمریکا بر فراز شبه جزیره کره عادی سازی روابط آمریکا بر فراز پرونده سوریه اسیر فلسطینی کره شمالی ۱۹ هواپیمای تایوان شده ناپدید شدن رژه نظامی برای فرار دولت جدید شش اسیر شده اند

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۰۳۳۹۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزئیاتی درباره زندگی یحیی سنوار؛ سنوار کیست و چگونه به قدرت رسید؟

در فاصله کوتاهی پس از غافلگیری امنیتی و نظامی بزرگ اسرائیلی‌ها، یوآو گالانت، وزیر دفاع کابینه نتانیاهو درباره یحیی سنوار گفت که «او فقط مدت محدودی زنده خواهد بود» و سایر مقام‌ها و رسانه‌های اسرائیلی نیز در توصیف او عبارت «مرده متحرک» را به کار بستند تا مشخص شود که سنوار یکی از اصلی‌ترین اهداف اسرائیل خواهد بود.

با گذشت بیش از ۶ ماه از آغاز حمله نظامی اسرائیل به غزه، نه‌تن‌ها اهدافی، چون «نابودی حماس» و «آزادسازی گروگان‌ها» محقق نشده بلکه ارتش اسرائیل در دستیابی به سنوار هم ناکام بوده است. اما ابراهیم یحیی سنوار، ۶۱ ساله کیست، چه گذشته‌ای را از سر گذرانده و چه ویژگی‌هایی دارد که تا این اندازه برای اسرائیل مهم به نظر می‌رسد؟

دسامبر ۲۰۲۲، یحیی سنوار، رئیس دفتر سیاسی حماس در نوار غزه طی یک سخنرانی در جمع تعداد زیادی از ساکنان غزه به اسرائیلی‌ها هشدار داد که به سراغ آنها خواهد آمد: «به سراغ شما می‌آییم. اگر خدا بخواهد، با سیلی خروشان به سراغ شما می‌آییم. با طوفانی بی‌پایان از مبارزان به سراغ شما می‌آییم». کمتر از ۱۰ ماه بعد، در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، هزاران نفر از نیرو‌های نظامی حماس توانستند از حصار‌های امنیتی نوار غزه عبور کرده و با رساندن خود به روستا‌های اسرائیلی‌نشین یکی از بدترین شکست‌های نظامی را از زمان تشکیل اسرائیل به تل‌آویو تحمیل کنند.

در فاصله کوتاهی پس از این غافلگیری امنیتی و نظامی بزرگ، یوآو گالانت، وزیر دفاع کابینه نتانیاهو درباره یحیی سنوار گفت که «او فقط مدت محدودی زنده خواهد بود» و سایر مقام‌ها و رسانه‌های اسرائیلی نیز در توصیف او عبارت «مرده متحرک» را به کار بستند تا مشخص شود که سنوار یکی از اصلی‌ترین اهداف اسرائیل خواهد بود. با گذشت بیش از ۶ ماه از آغاز حمله نظامی اسرائیل به غزه، نه‌تن‌ها اهدافی، چون «نابودی حماس» و «آزادسازی گروگان‌ها» محقق نشده بلکه ارتش اسرائیل در دستیابی به سنوار هم ناکام بوده است. اما ابراهیم یحیی سنوار، ۶۱ ساله کیست، چه گذشته‌ای را از سر گذرانده و چه ویژگی‌هایی دارد که تا این اندازه برای اسرائیل مهم به نظر می‌رسد؟

خانواده‌ای زخم‌خورده از «نکبت»

یحیی سنوار سال ۱۹۶۲ در کمپ پناهندگان خان یونس به دنیا آمد. خان یونس منطقه‌ای در نوار غزه است که در آن زمان و تا قبل از جنگ ۱۹۶۷ اعراب و اسرائیل تحت حاکمیت مصر قرار داشت. خانواده پدری او در طول دورانی که اعراب به آن «نکبة» یا «نکبت» می‌گفتند مجبور شده بودند از شهر المجدل خارج شوند و به نوار غزه بروند. صد‌ها هزارنفر از فلسطینی‌ها در دوره «نکبت» از خانه‌های خود آواره شدند و درحالی‌که اغلب خانه، زمین و دارایی‌هایی داشتند، در نهایت زندگی سخت، فقیرانه و پر از محرومیت را در اردوگاه‌های پناهندگی گذراندند. اسرائیل بعد‌ها نام این شهر را به «اشکلون» تغییر داد.

زمانی که اسرائیل در سال ۱۹۶۷ توانست اعراب را شکست دهد و منطقه نوار غزه را به اشغال خود دربیاورد، سنوار تنها ۵ سال داشت. همرزمان او می‌گویند هربار که سنوار می‌خواهد از اشغالگری اسرائیل صحبت کند به روز‌هایی بازمی‌گردد که کودکی سختی را در کمپ پناهندگان می‌گذراند و خانواده او باید برای زنده نگه داشتن سنوار و خواهران و برادرانش می‌جنگیدند.

تجربه زیستن در سایه اشغالگری اسرائیلی‌ها باعث شد سنوار که در سال‌های بعد نیز زخم‌های عمیقی از اسرائیلی‌ها خورد، در دشمنی با اسرائیل پافشاری بیشتری نسبت به برخی همدوره‌ای‌های خود داشته باشد.

از انتفاضه تا زندان اسرائیل

سنوار دوره دبیرستان و دانشگاه را در غزه گذراند و در سال ۱۹۸۲ با مدرک لیسانس در رشته ادبیات عربی از دانشگاه غزه فارغ‌التحصیل شد. به گفته دوستان و نزدیکانش او در دوره دانشجویی مشارکت زیادی در فعالیت‌های سیاسی و اعتراضی داشت و با جریان‌های ملی‌گرای فلسطینی و جریان‌های اسلامی ارتباط گرفته بود.

در سال ۱۹۸۵ یعنی در دوره‌ای که جنبش حماس تأسیس نشده بود، سنوار نهاد کوچکی به نام «المجد» را تأسیس کرد که هدفی مشخص داشت. این سازمان کوچک تلاش می‌کرد فلسطینی‌هایی که با اسرائیل همکاری کرده و اطلاعات جنبش‌های فلسطینی را در اختیار اسرائیلی‌ها قرار می‌دادند، شناسایی کند و در مرحله بعد آنها را هدف قرار دهد.

با تأسیس حماس در سال ۱۹۸۷، المجد در ساختار اطلاعاتی حماس ادغام شد. سنوار جوان در آن زمان با شیخ احمد یاسین یکی از مؤسسان حماس روابط نزدیکی داشت و او را «راهنما» و «دوست» خود می‌نامید. بسیاری از مورخین می‌گویند شیخ احمد یاسین تأثیر بسیار زیادی بر سنوار داشت و این تأثیر هنوز هم در تصمیمات و تفکر سنوار قابل مشاهده است. شیخ احمد یاسین در سال ۲۰۰۴ توسط اسرائیل ترور شد.

روایت‌هایی که از این دوره از زندگی سنوار وجود دارد می‌گوید او در فعالیت‌های مربوط به انتفاضه اول بسیار فعال بود. در اعتراضات شرکت می‌کرد، در عملیات‌های اطلاعاتی حماس شرکت می‌کرد و یک لحظه از تلاش در این مسیر دست بر نمی‌داشت. یحیی سنوار که پیشتر یک بار در سال ۱۹۸۲ در دوره دانشجویی از سوی اسرائیلی‌ها بازداشت شده بود، در سال ۱۹۸۸ یک بار دیگر بازداشت شد. او چند هفته‌ای در بازداشت بود و پس از آزادی به فعالیت‌های خود ادامه داد. چند ماه بعد اسرائیلی‌ها یک بار دیگر سنوار را بازداشت کردند، اما این بار او به اتهام قتل ۴ فلسطینی، از سوی دادگاهی در اسرائیل به حبس ابد محکوم شد و به زندان افتاد.

براساس داده‌هایی که در منابع رسمی حماس وجود دارد، یکی دیگر از فعالیت‌های عمده سنوار در دوره پیش از بازداشت آخر، استخدام نیرو برای سرویس اطلاعاتی حماس بود.

میشل کوبی، بازجوی اسرائیلی شین‌بت (سرویس اطلاعات داخلی اسرائیل) که مدعی است بیش از ۱۵۰ ساعت در زندان از یحیی سنوار بازجویی کرده، درباره او به روزنامه واشنگتن‌پست گفته است: «من مردی را دیدم که بسیار باهوش بود و به هرکاری که انجام داده بود، عمیقاً باور داشت.»

کوبی در مصاحبه‌ای دیگر می‌گوید: «اولین پاسخ و واکنش سنوار به این حکم، آغاز یادگیری زبان عبری بود. او تمام کتاب‌هایی که درباره شخصیت‌های تأثیرگذار اسرائیل و جنبش صهیونیست نظیر مناخیم بگین، ولادیمیر ژابوتینسکی و اسحاق رابین نوشته شده بود، خواند. می‌توانم بگویم او در زندان از پایین تا بالای ما را یاد گرفت.»

شخصیت سنوار به‌گونه‌ای بود که روزنامه فایننشال‌تایمز سال ۲۰۲۳ بخشی از یک گزارش سرویس‌های اطلاعاتی اسرائیل درباره شخصیت سنوار را که در دوره زندانی بودن او نوشته شد، منتشر کرد. در این گزارش آمده است: «او مقتدر و با نفوذ است. در زندان مورد قبول اکثر زندانیان است. استقامات بسیار بالایی دارد، توانایی حیله‌گری، دستکاری روانی و حفظ راز حتی در زندان را داراست و می‌تواند جمعیت زیادی را رهبری کند.»

سرهنگ بتی لاهات، مسئول بازنشسته اطلاعات زندان‌های اسرائیل در مصاحبه‌ای پیرامون رفتار‌های سنوار در زندان گفته است: «او از وقت‌های آزادش برای یادگیری تا حد توان استفاده می‌کرد. او تلاش می‌کرد تا درباره اسرائیل و ذهنیت اسرائیلی‌ها بیشتر و بیشتر یاد بگیرد. او وقتش را صرف شناخت دشمنش کرد. هر روز روزنامه‌های اسرائیلی را می‌خواند و خیلی روان هم به عبری صحبت می‌کرد.»

یک بازجوی دیگر شین‌بت که از او با نام «یاری» نام برده شده، سنوار را فردی «نترس» توصیف کرده که در مدت زندان تماماً به جمع‌آوری اطلاعات مشغول بود. روزنامه واشنگتن‌پست نوشته است که «در زمان انتفاضه دوم، او رهبر زندانیان وابسته به حماس در زندان بود و اعتصاب‌های گسترده‌ای را به راه انداخت تا بتواند به برخی خواسته‌هایش در زندان برسد و شرایط را برای اسرائیل سخت کند.»

یک زندانی در برابر ۱۰۰۰ زندانی

یحیی سنوار به ۴ بار حبس ابد محکوم شده بود و روی کاغذ آزادی او ممکن به نظر نمی‌رسید، اما مجموعه‌ای از تحولات و یک عملیات حماس که به اسیر شدن یک سرباز اسرائیلی منجر شد، همه چیز را تغییر داد.

۲۵ ژوئن ۲۰۰۶، نیرو‌های حماس در عملیاتی که محمد سنوار، از فرماندهان نظامی حماس و برادر کوچکتر یحیی سنوار در آن نقش داشت، گیلاد شالیت، یک سرباز اسرائیلی را اسیر و به داخل نوار غزه منتقل کردند. شالیت برای ۵ سال در نوار غزه زندانی بود و سرانجام طی توافق تبادل زندانیان میان دولت وقت اسرائیل به نخست‌وزیری بنیامین نتانیاهو و حماس در سال ۲۰۱۱ در ازای آزادی ۱۰۲۷ زندانی فلسطینی آزاد شد.

ارشدترین و مشهورترین زندانی که در آن زمان از زندان‌های اسرائیل رهایی یافت، یحیی سنوار بود که به نوار غزه بازگشت.

بالا رفتن از نردبان قدرت

سنوار که با تجربه زیاد از مواجهه با اسرائیلی‌ها و با دانش زیاد زبانی و سیاسی از اسرائیل به غزه بازمی‌گشت در زمان آزادی ۴۹ سال سن داشت و آماده بود که خیلی زود به رده‌های ارشد رهبری حماس برسد.

او در زمان بازگشت محبوبیت زیادی میان مردم غزه داشت و خیلی زود توانست پله‌های ترقی را در درون ساختار حماس طی کند و به رده‌های ارشد فرماندهی و رهبری سیاسی در این گروه برسد.

سنوار در یکی از اولین سخنرانی‌ها پس از آزادی از زندان‌های اسرائیل خواستار اقدامات فوری حماس برای آزادی باقی زندانیان فلسطینی در بند اسرائیل شد: «آزادسازی زندانیان و شیوه‌هایی که برای این امر می‌توان استفاده کرد باید خیلی زود به یک برنامه عملی برای حماس تبدیل شود.»

او که سال‌ها زندانی بود و از رنج زندانیان آگاهی داشت به این مسئله متعهد ماند و بعد‌ها نیز از جمله در ۷ اکتبر از اسیر کردن اسرائیلی‌ها برای مبادله آنها با زندانیان فلسطینی به‌عنوان یک راه برای آزادسازی فلسطینی‌ها استفاده کرد.

برخی تحلیلگران که سال‌ها فعالیت‌های حماس را دنبال کرده‌اند معتقدند با اضافه شدن سنوار به رده‌های بالای ساختار سیاسی حماس، این گروه تغییرات زیادی داشت و فاصله میان فرماندهان نظامی و فرماندهان سیاسی بسیار کمتر از قبل شد.

۶ سال پس از آزادی، سنوار در سال ۲۰۱۷ با تصدی مقام رئیس دفتر سیاسی حماس در نوار غزه به ارشدترین مقام حماس در غزه تبدیل شد و براساس یک مصاحبه او با الجزیره، وعده داد که نوار غزه سیاست «مقاومت صلح‌آمیز و مردمی» را در پیش خواهد گرفت. او در سال ۲۰۲۱، برای یک دوره ۴ساله دیگر به‌عنوان رئیس دفتر سیاسی حماس در غزه انتخاب شد و دست‌کم تا سال ۲۰۲۴ در این مقام باقی ماند.

سنوار در طی سال‌های رهبری حماس در غزه یکی از منتقدین جدی محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین به شمار می‌رفت و بار‌ها به انتقاد از عباس پرداخت.

او در یکی از مهم‌ترین سخنرانی‌هایش در سال ۲۰۲۳، در مراسم سی‌وپنجمین سالگرد تأسیس حماس جملاتی بسیار کلیدی بر زبان آورد. سنوار تأکید کرد: «ما باید به مقاومت در کرانه باختری شانسی برای شعله‌ور شدن بدهیم.»

او همچنین پیش‌بینی کرد در سال ۲۰۲۳ و پس از روی کار آمدن یکی از راستگرایانه‌ترین دولت‌های تاریخ اسرائیل، «تقابلی علنی» با رژیم اسرائیل در راه باشد. در همین سخنرانی بود که سنوار یک پیام مهم برای اسرائیلی‌ها داشت: «به سراغ شما خواهیم آمد.»

نگاه سنوار به صلح

از نگاه اسرائیلی‌ها سنوار کسی است که «تا آخرین لحظه مبارزه می‌کند» و امکان صلح با او وجود ندارد، اما نگاهی ریزبینانه‌تر به اظهارات و مواضع سیاسی یحیی سنوار به مسئله صلح و راه‌حل مسئله فلسطین نشان می‌دهد او کسی است که به راه‌حل‌های عملگرایانه باور دارد. سنوار در سال ۲۰۰۷ طی مصاحبه‌ای تلویزیونی که در زندان انجام شد، صحبت‌های قابل توجهی را پیرامون مسئله صلح مطرح کرد.

او خطاب به اسرائیلی‌ها گفت که بهتر است از آتش‌بس با حماس حمایت کنند و افزود: «ما می‌دانیم که اسرائیل بیش از ۲۰۰ کلاهک هسته‌ای دارد. ما می‌دانیم که اسرائیل قوی‌ترین نیروی هوایی منطقه را دارد. ما نمی‌توانیم اسرائیل را نابود کنیم.»

سنوار، اما همزمان تأکید کرد که مقاومت هم راه‌های خود را برای ضربه زدن به اسرائیل دارد. رهبر حماس در نوار غزه مصاحبه مهمی هم در سال ۲۰۱۷ با روزنامه یدیعوت آحارانوت انجام داد. او در این مصاحبه گفت که «یک جنگ جدید به نفع هیچ کس نیست و قطعاً به نفع ما هم نیست».

او تأکید کرد: «من نمی‌گویم که دیگر نخواهم جنگید، من می‌گویم که جنگ‌های بیشتر را نمی‌خواهم. می‌خواهم محاصره تمام شود.»

سنوار گفت: «بسیار مهم است که یک مسئله را آشکار کنم. اگر ما مورد حمله قرار بگیریم از خودمان محافظت خواهیم کرد و مانند همیشه جنگی دیگر در راه خواهد بود. شما هم به‌عنوان خبرنگار بار دیگر به اینجا خواهید آمد و من به شما خواهم گفت که جنگ مسئله‌ای را از دو طرف حل نمی‌کند.»

مذاکراتی که در جریان است

در هفته‌های اخیر به‌رغم درگیری‌های گسترده در غزه و کشته شدن هزاران نفر از جمله زنان و کودکان، همزمان مذاکراتی هم برای آتش‌بس و تبادل اُسرا میان اسرائیل و حماس در جریان است.

اسرائیل و متحدان غربی تل‌آویو از جمله آمریکا تلاش دارند به حماس برای پذیرش پیشنهاد‌های اسرائیل فشار بیاورند، اما حماس می‌گوید برای برقراری آتش‌بس و حصول توافق، باید اصلاحات اساسی در این پیشنهاد‌ها صورت بگیرد.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در روز‌های گذشته در این باره گفت: «بسیار امیدوارم که حماس با پیشنهاد آتش‌بس در نوار غزه و آزادی گروگان‌ها موافقت کند.»

او تأکید کرد: «شما باید تصمیم بگیرید، و باید خیلی سریع تصمیم بگیرید.» حماس نظر متفاوتی دارد. به گزارش المیادین، روز یکشنبه ۲۸ آوریل، یک عضو ارشد مقاومت فلسطین اعلام کرد که حماس در حال بررسی پیشنهاد رژیم اسرائیل در مذاکرات آتش‌بس است، اما پیش‌بینی می‌شود، «در صورتی که اصلاحات اساسی روی آن صورت نگیرد»، مورد قبول واقع نشود.

نگاهی به مواضع رهبران ارشد حماس نشان می‌دهد آنها انعطاف‌هایی را در مواضع خود داشته‌اند، اما دولت نتانیاهو حاضر نیست برخی از حقوق اساسی مردم فلسطین را بپذیرد. خلیل الحیه، از فرماندهان ارشد حماس اعلام کرد در صورت اجرای «راه حل دوکشوری» و تشکیل کشور فلسطین براساس مرز‌های سال ۱۹۶۷، این گروه با آتش‌بس دست‌کم پنج‌ساله با اسرائیل موافقت کرده و حماس نیز در چارچوب «حزب سیاسی» شاخه نظامی خود را منحل می‌کند.

الحیه در مصاحبه با «آسوشیتدپرس» گفت، حماس از تشکیل «کشور فلسطینی با حاکمیت کامل در کرانه باختری و نوار غزه و بازگشت آوارگان فلسطینی مطابق با قطعنامه‌های بین‌المللی» استقبال کرده و «در صورت تحقق این خواسته‌ها، شاخه نظامی حماس منحل خواهد شد.»

الحیه، یکی از نمایندگان حماس در مذاکرات مبادله گروگان‌های اسرائیلی و زندانیان فلسطینی است. او تصریح کرد، به‌منظور تشکیل کشور واحدی در غزه و کرانه باختری، حماس قصد پیوستن به «سازمان آزادی‌بخش فلسطین» را دارد.

این پیشنهاد در گذشته نیز از سوی برخی رهبران گروه حماس از جمله سنوار مطرح شده بود، اما توجهی به آن نشد.

بسیاری از تحلیلگران و مقام‌های سیاسی تأکید دارند باید آتش‌بس برقرار شود تا امکان به نتیجه رسیدن مذاکرات وجود داشته باشد. استفان سژورنی، وزیر امور خارجه فرانسه، در ابتدای هفته جاری در این باره گفت: «مذاکرات درباره آتش‌بس در غزه در حال پیشرفت است. کار‌ها رو به جلو است، اما شما همیشه باید در این بحث‌ها و مذاکرات مراقب باشید. وضعیت غزه فاجعه‌بار است و ما به آتش‌بس نیاز داریم.»

هیئت حماس روز سه‌شنبه ۳۰ آوریل برای تکمیل گفتگو‌ها و بررسی پیشنهاد آتش‌بس قاهره را ترک کرد و قرار است مجدداً با یک پاسخ مکتوب به مصر بازگردد.

جنبش حماس در نامه‌ای به سایر گروه‌های مقاومت فلسطین اعلام کرد هیئت این جنبش به قاهره رفت و مذاکراتی درباره پیشنهاد اخیر آتش‌بس انجام داد. این هیئت به توضیحات و نکات میانجی‌های مصری و قطری درباره جزئیات پیشنهاد اخیر گوش داد.

براساس گزارش رسانه‌های مصری هیئت حماس به ریاست خلیل الحیه شامگاه دوشنبه قاهره را ترک کرد. این رسانه‌ها گزارش دادند هیئت حماس مجدداً با یک پاسخ مکتوب به قاهره بازمی‌گردد. دوشنبه سامح شکری، وزیر خارجه مصر از وجود پیشنهادی درباره آتش‌بس غزه خبر داد و از طرف‌های فلسطینی و اسرائیلی خواست آن را بررسی کنند.

خبرگزاری رویترز نیز به نقل از یک منبع آگاه در مذاکرات اعلام کرد احتمالاً حماس به پیشنهاد تل‌آویو برای آتش‌بس چندمرحله‌ای که شنبه آن را دریافت کرده است، پاسخ بدهد. به گفته این منبع، این پیشنهاد شامل آزادی کمتر از ۴۰ اسیر در ازای آزادی فلسطینی‌ها از زندان‌های رژیم اسرائیل است. مرحله دوم نیز شامل یک دوره آرامش پایدار است. بعد از مرحله اول رژیم اسرائیل اجازه آزاد تردد بین شمال و جنوب غزه را خواهد داد و نیرو‌های این رژیم به صورت جزئی از نوار غزه عقب‌نشینی خواهند کرد.

روزنامه هاآرتص نیز نوشت یک هیئت اسرائیلی روز سه‌شنبه برای برگزاری مذاکرات با مسئولان مصری درباره خواسته حماس برای آتش‌بس کامل در غزه به قاهره می‌رود. محور مذاکرات این خواسته حماس است.

برخی منابع اسرائیلی مدعی هستند که سنوار از جمله مقاماتی در حماس است که شرایط پیشنهادی اسرائیل را کافی نمی‌داند. ماکور ریشون نوشته است سنوار «آماده شنیدن پیشنهاد توافقی که شامل توقف جنگ و خروج ارتش اسرائیل از غزه نباشد، نیست.»

منبع: روزنامه هم میهن

tags # حماس سایر اخبار (تصاویر) این گوسفند غول‌پیکر چینی از پورشه هم گران‌تر است! قارچ‌های زامبیِ سریال آخرین بازمانده (The Last Of Us) واقعی هستند! (تصاویر) عجیب و باورنکردنی؛ اجساد در این شهر خود به خود مومیایی می‌شوند آخرین حسی که افراد در حال مرگ از دست می‌دهند، چه حسی است؟

دیگر خبرها

  • برگزاری آزمون ورود دختران به دوره مامایی در افغانستان
  • برگزاری آزمون ورود دختران به دوره مامایی در شمال افغانستان
  • سکوت هالیوودی سلبریتی‌ها در اعتراضات آمریکا
  • گزینه‌های مقابل بایدن در چگونگی مواجهه با توافقنامه دوحه
  • جزئیاتی درباره زندگی یحیی سنوار؛ سنوار کیست و چگونه به قدرت رسید؟
  • درباره یحیی سنوار رهبر حماس در غزه؛ مردی که تسلیم نمی‌شود
  • سقوط اف ـ۱۶ حامل مواد شیمیایی در آمریکا
  • سقوط اف-۱۶ حامل مواد شیمیایی در آمریکا
  • هدف آمریکا از خرید ۸۱ فروند جنگنده روسی از قزاقستان چیست؟
  • دعوت از طالبان برای شرکت در کنفرانس وقف